KUI er forpligtet til at videregive oplysninger om behov for SPS
KUI vejleder elever i grundskolen om valg af uddannelse. Derfor er KUI det naturlige bindeled i overgangen mellem grundskole og ungdomsuddannelse. Særligt for elever, som for eksempel på grund af en funktionsnedsættelse ikke er selvhjulpne i forhold til at komme videre i uddannelsessystemet, er dette bindeled vigtigt.
Det kan have stor betydning for den enkelte elevs muligheder for at gennemføre en ungdomsuddannelse, at eleven får støtte hurtigst muligt i forbindelse med skolestart. På ungdomsuddannelserne kan elever med en dokumenteret funktionsnedsættelse, som fx ADHD, ordblindhed eller en hørenedsættelse, få SPS. Derfor er det vigtigt at opspore elever med behov for SPS hurtigt, så støtten kan være klar, når der er behov for den.
Det fremgår af vejledningsbekendtgørelsen § 20 (indsat herunder), at du som uddannelsesvejleder i KUI er forpligtet til at videregive dokumentation for elevens funktionsnedsættelse i overgangen fra grundskole til ungdomsuddannelse.
Vejledningsbekendtgørelsen § 20
Kommunalbestyrelsen lægger dokumentation for funktionsnedsættelse ind i Børne- og Undervisningsministeriets digitale sagsbehandlingssystem for specialpædagogisk støtte (SPS). Dokumentationen stilles til rådighed for den ungdomsuddannelsesinstitution, eleven optages på.
Stk. 2. Bliver kommunalbestyrelsen bekendt med læse-skrivevanskeligheder, der kan skyldes ordblindhed, skal kommunalbestyrelsen tilbyde, at der foretages en ordblindetest med henblik på at afdække dette, såfremt det ikke er gjort tidligere. Resultatet af testen stilles tillige til rådighed for ungdomsuddannelsesinstitutionen via ministeriets sagsbehandlingssystem for specialpædagogisk støtte (SPS).
Som KUI-vejleder spiller du en afgørende rolle i forhold til at identificere og vejlede elever med behov for SPS. Du er også med til at sikre, at det uddannelsessted, som eleven bliver optaget på, har dokumentation for funktionsnedsættelsen til rådighed, når uddannelsesstedet skal søge om SPS. Dokumentation for en funktionsnedsættelse kan for eksempel være journaludskrift fra psykiatrien eller en lægeerklæring, hvor det fremgår, at eleven har ADHD.
Du skal vedhæfte dokumentation i ansøgningssystemet SPSA
SPSA er det system, du som uddannelsesvejleder skal vedhæfte dokumentation i og som uddannelsesstederne efterfølgende bruger, når de ansøger om SPS.
Når du har fået adgang til SPSA, kan du vedhæfte relevant dokumentation og eventuelt andre oplysninger om elevens støttebehov i systemet. Det giver ungdomsuddannelserne mulighed for at søge SPS, så snart eleven er optaget på uddannelsen. Hermed kan eleven få den nødvendige støtte allerede ved skolestart.
Når du har vedhæftet dokumentation i SPSA, vil dokumentationen være tilgængelig for en kommende uddannelsesinstitution i ét år. Har en uddannelsesinstitution ikke anvendt dokumentationen i forbindelse med en ansøgning inden for et år, forsvinder dokumentationen fra systemet igen.
Vejledning og link til ansøgningssystemet SPSA
Adgang til SPSA:
Sådan får du adgang til SPSA (spsu.dk)
Vedhæft dokumenter i SPSA:
Vejledning til, hvordan du vedhæfter dokumenter i SPSA (spsu.dk)
Link til SPSA:
Åbn ansøgningssystemet SPSA (spsa.dk)
Særligt om Ordblindetesten
Hvis en elev er testet med Ordblindetesten, skal du ikke vedhæfte testrapporten som dokumentation i SPSA. SPSA har direkte integration til Ordblindetesten, og testen kommer derfor automatisk med i uddannelsesstedets ansøgning, når uddannelsesstedet søger om støtte på baggrund af læse- og skrivevanskeligheder.
Viden om elevens funktionsnedsættelse fra grundskolen
Da funktionsnedsættelser som regel er identificeret i løbet af elevens grundskoletid, har KUI ofte den nødvendige viden herfra. Hvis det ikke er tilfældet, har du som uddannelsesvejleder, gennem samtaler med eleven, en mulighed for at afdække om eleven har et uopdaget behov for støtte.
Styrelsen opfordrer til, at du som uddannelsesvejleder i KUI orienterer relevante grundskoler om, at KUI skal videreformidle dokumentation om elevens funktionsnedsættelser til ungdomsuddannelser. Den enkelte grundskole skal således videreformidle eventuelt kendskab til elevers funktionsnedsættelse til KUI. Dette gælder også for de elever, som KUI ikke møder i individuel vejledning.
Find videoer på spsu.dk, der er målrettet elever, der skal starte på en uddannelse og har behov for SPS. Du er velkommen til at anvende videoerne i oplysningsarbejde og dialog med grundskoler og unge om SPS.
KUI's tilrettelæggelse af arbejdet med at identificere støttebehov
Det er KUI, der har ansvaret for at identificere elever med behov for støtte og videregive dokumentation for evt. funktionsnedsættelser i overgangen fra grundskole til en ungdomsuddannelse.
Det er op til de enkelte KUI’er, hvordan de tilrettelægger opgaven med at identificere støttebehov og videregive dokumentation.
Læs artikel
Læs artikel om, hvordan KUI og uddannelsesinstitutioner i Silkeborg Kommune har udarbejdet et fælles aftalepapir, som skal sikre en god overgang fra grundskole til ungdomsuddannelse.
Samarbejde er nøglen til den gode overgang for elever med behov for specialpædagogisk støtte (pdf)