Hop til indhold
Lyt

Diktafon

Diktafonen, eller diktafonfunktionen i en smartphone, giver eleven mulighed for at optage undervisningen. Eleven kan på den måde genhøre og bearbejde undervisningen på et senere tidspunkt. Processen med at tage noter kan på den måde blive understøttet, og eleven får mulighed for at fokusere sin opmærksomhed.

Eleven skal altid sikre, at underviseren er indforstået med, at undervisningen bliver optaget.

Lydfiler fra diktafon eller smartphone kan overføres til en computer

Eleven kan overføre lydfiler fra diktafonen direkte til en computer med et simpelt softwareprogram, som følger med diktafonen. Lydfiler fra en smartphone kan også overføres til en computer. På den måde kan optagelser fra undervisningen lagres til senere brug.

Talegenkendelsesprogrammet Dictus

Med programmet Dictus kan eleven diktere tekster direkte til computeren. Eleven kan styre computeren ved hjælp af stemmen.

Dictus kan bevilges som hjælpemiddel, hvis eleven har motoriske vanskeligheder for eksempel i hænder og arme. Programmet kan begrænse behovet for sekretærhjælp og på den måde gøre eleven mere selvhjulpen.

It-hjælpemidler til elever med bevægelseshandicap

It-hjælpemidler til elever med bevægelseshandicap består typisk af en bærbar computer med Office-pakken installeret. Computeren kan bevilges som et hjælpemiddel, når eleven har motoriske vanskeligheder for eksempel i hænder og arme.

Meget stillesiddende arbejde ved en computer, særligt en bærbar computer, er belastende for kroppen og særligt for nakke, skuldre og albuer. Mange elever med bevægelseshandicap oplever at få problemer, når de skal skrive opgaver.

For elever, hvor vanskelighederne for eksempel er centreret om skuldre og albuer, er det en god støtte at kombinere en bærbar computer med et ergonomisk tastatur, en ergonomisk mus og en laptopholder til computeren. På denne måde kan den bærbare computer komme op i øjenhøjde.

Sidst opdateret: 21. februar 2024