Hop til indhold
Lyt

Når vi har bevilget en afklaring af støttebehov, skal eleven i gang med afprøve forskellige hjælpemidler hos IBOS. IBOS vurderer, hvilke hjælpemidler der bedst kompenserer for synsnedsættelsen.

En afklaring indeholder en vurdering af behovet for hjælpemidler og supplerende synskompenserende støtte, som:

  • It-hjælpemidler
  • Rammebevilling til produktion af studiematerialer hos Nota
  • (Fjern)support og e-læring i synskompenserende programmer
  • Ergoterapeutiske hjælpemidler
  • Sekretærhjælp
  • Mobility
  • Faglige studiestøttetimer
  • Synskonsulenttimer
  • Synskompenserende kurser

Når IBOS har foretaget en afklaring vil uddannelsesstedet modtage en afklaringsrapport inden for 3 uger. I afklaringsrapporten vil der være anbefalinger af de hjælpemidler, som bedst kompenserer eleven for synsnedsættelsen. Uddannelsesstedet skal oprette en ansøgning, og søge om de hjælpemidler, som anbefales i rapporten.

Vi bevilger ikke en særskilt afklaring af støttebehov til elever, som er tilmeldt en startpakkedag hos IBOS. Afklaring af elevens støttebehov er inkluderet i startpakkedagen.

Læs om startpakkedag hos IBOS (spsu.dk)

Der findes to former for afklaring hos IBOS:

Afklaring (omfattende) – ydelse 1

Ved en omfattende afklaring bliver elevens støttebehov identificeret, og der bliver foretaget en vurdering af, hvilke hjælpemidler der bedst kompenserer for synsnedsættelsen.

Vi bevilger en omfattende afklaring, når eleven begynder på en ny uddannelse eller hvis der sker en markant ændring i elevens behov. Det kan for eksempel være på grund af en stor ændring i elevens synsevne eller, at der på uddannelsen stilles helt nye krav til hjælpemidler eller studietekniske færdigheder.

Afklaring (begrænset) - ydelse 2

Vi bevilger en begrænset afklaring, når der er behov for en mindre tilpasning af elevens hjælpemidler, så de bedre afspejler behovet. Det kan for eksempel være ved en ændring i elevens synsevne eller i uddannelsens materialer eller tilrettelæggelse.

Du kan også søge om en begrænset afklaring, hvis der allerede ligger en omfattende dokumentation og afklaring fra et tidligere uddannelsesforløb. Det kan for eksempel være ved skift fra ét uddannelsesforløb til et andet, hvor der ikke er afgørende forandringer i elevens støttebehov.

Dokumentation, når du ansøger

Når du som SPS-ansvarlig ansøger om støtte til en elev med synshandicap i SPSA, skal ansøgningen vedhæftes dokumentation for elevens funktionsnedsættelse. 

Når eleven er blind

Kopi af journal fra en synsklinik, speciallæge eller Statens Øjenklinik, hvor diagnosen fremgår. Det er uden betydning, at den er nogle år gammel, hvis elevens nuværende synstilstand fremgår i journalen.

Når eleven er svagsynet

Kopi af journal fra øjenklinik, speciallæge eller Statens Øjenklinik, hvor diagnosen fremgår. 

Sidst opdateret: 23. oktober 2023